Zistil nízku rozpracovanosť cezhraničného projektu Karpatské nebo

24.08.2010 Prešov

Bratislava 24. augusta (TASR) - Nízkou vecnou a finančnou rozpracovanosťou sa vyznačuje cezhraničný projekt cestovného ruchu (CR) pod názvom Karpatské nebo, ktorý vďaka eurofondom realizujú slovenskí a poľskí partneri vo ...
Projekt sa realizuje od septembra roku 2009 do 31. mája roka 2012.
Oznámil to Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR, ktorý zverejnil správu o kontrole Operačného programu (OP) Cezhraničnej spolupráce Poľska a SR v rokoch 2007 až 2013 v menovanej hvezdárni. Kontrolu rozbehol 21. apríla tohto roka.
Cieľom projektu, ktorého náklady má pokryť Európsky fond regionálneho rozvoja (EFRR) a národné rozpočty Poľska a SR, je rozvoj produktov CR založených na astronómii v poľsko-slovenskom pohraničí.
Na projekt bola vyhlásená výzva, v rámci ktorej vedúci partner (hvezdáreň) predložil žiadosť o príspevok z eurofondov. Výzvu zaevidoval Spoločný technický sekretariát v Krakove predvlani a projekt schválil monitorovací výbor začiatkom minulého roka.
Následne riadiaci orgán projektu Ministerstvo regionálneho rozvoja Poľska a Vihorlatská hvezdáreň uzatvorili zmluvu o poskytnutí príspevku. To podľa NKÚ bolo 140 dní odo dňa schválenia žiadosti výborom, čo spôsobovalo problémy pri realizácii projektu.
Neskoro uzatvorená zmluva o príspevku spôsobila sklz v plnení jednotlivých aktivít v porovnaní s časovým harmonogramom. \"V roku 2009, od 1. septembra do 6. novembra, boli nárokované oprávnené náklady za všetkých partnerov za projekt v sume 31.781 eur, čo predstavovalo 2,55 % z celkových nákladov na projekt. \"
NKÚ potvrdil, že ku dňu začatia kontroly sa z EFRR vyčerpalo 11.060 eur, teda 1,05 % z plánovaných oprávnených nákladov, ktoré podliehajú spolufinancovaniu za celý projekt.
Medzi výhrady k realizácii projektu NKÚ uviedol, že v jednom prípade k faktúre za ubytovanie účastníkov pracovného stretnutia nebol doložený presný zoznam ubytovaných s ich podpismi vrátane zdôvodnenia ubytovania, čím vedúci partner nepostupoval v súlade s relevantnými dokumentmi. Upozornil aj na uzatvorenú zmluvu na poskytovanie služieb s úspešným uchádzačom verejného obstarávania, ktorá obsahovala odkazy na zrušené všeobecne záväzné právne predpisy.
 

Vyberte región

mark